Тази седмица светът отбеляза т.нар. Ден на надвишаването - датата от

...
Тази седмица светът отбеляза т.нар. Ден на надвишаването - датата от
Коментари Харесай

Човечеството използва все по-бързо годишните ресурси на планетата

Тази седмица светът означи така наречен " Ден на надвишаването "  - датата от годината, на която човечеството доближава лимита на естествените запаси, които Земята може да създава на годишна база. Така се мери скоростта, с която се изчерпват земеделските култури, добитъкът и горските запаси. 

През последните десетилетия този ден настава все по-рано. През 2023-та датата е втори август. 

" Отбелязваме няколко дни в годината - Коледа, националните празници, само че евентуално измежду най-значимите е " Денят на надвишаването " , тъй като отразява действителността. Можем да изчислим какъв брой запаси може да бъдат регенерирани. А от страна на потреблението, виждаме какъв брой се употребява във всяка една страна ", споделя Матис Вакернагел , съосновател на Global Footprint Network .

За да се обърне отрицателната наклонност, експертите предлагат човечеството да се откаже от изкопаемите горива. А отговорност имат освен държавните управления по света. Неправителствени организации показват, че всеки човек на планетата може да помогне, като понижи персоналното си ползване на естествени запаси. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР